S é z a m obsahuje kvalitné bielkoviny, esenciálne mastné kyseliny, vitamín E, stopové prvky a vlákninu. Pre ľudskú výživu je však cenný predovšetkým pre významný obsah vápnika. Aby sme ho však dokázali využiť, musí byť zomletý alebo rozmixovaný do krémovitej konzistencie ( tahiny).
Dve lyžice mletého sézamového semienka poskytnú telu toľko vápnika, ako šálka kravského mlieka. Sézam môžeme konzumovať denne vo forme jemne pomletej posýpky, krému alebo sézamového mlieka, ktoré si doma veľmi jednoducho pripravíte – rozmixovaním mletého sézamu s vodou alebo s tahini.
A teraz už sľúbeny recept chalvy.
C h a l v a – je pomerne zdravá cukrovinka, ktorú od dávna jedia s obľubou v Izraeli i v celom Oriente. V rôznych prevedeniach sa vyrába tiež v zemiach v okolí Stredozemného a Čierneho mora, cez rusky hovoriace zeme až po Indiu. Podľa lokality sa mení receptura a tiež aj základné suroviny na jej výrobu.
Spotreba: 20 poliev.lyžíc sézamového semienka, 4 poliev. lyžice hrozienkok, 3 poliev.lyžice medu, 1 poliev.lyžica vanilkového cukru a štipka soli.
Postup: Sézam nasucho opečieme a v kávomlynčeku zomelieme na jemný prášok. Suché hrozienka tiež vložíme do mlynčeka a v niekoľkých cykloch ( spustiť – zastaviť ) ich nahrubo rozmixujeme. Spojime ich s namletým sézamom, pridáme med, vanilku a štipku soli. Pomocou tvrdej plastovej stierky vzniknutú hmotu roztiahneme a sformujeme na doske ( na papieri na pečenie) na hrubku asi 1-1,5 cm. Chalvu nechame dobre vychladnúť a potom ju krájame ostrým nožom – skôr tlakom ako ťahom. Z hmoty je tiež možné urobiť guličky alebo valčeky. Chalvu môžeme použiť i na ochutenie obilnej kaše, namiesto drobeničky nastrúhať na ovocný koláč , ako súčasť sladkých pomazánok – alebo proste len tak zobkať ako cukrovinku v rámci raňajok, či obeda.
Zdroj: Roman Uhrin – 77 inspirací pro zdravý život, str. 172-173
Počet zhliadnutí: 277