CASD – zbor Liptovský Hrádok

  • O nás
    • Kto sme
    • Čomu veríme
    • Z histórie
    • Život pod Tatrami
    • Naše aktivity-Foto-galéria
  • Program-informácie
    • Program sobotnej školy
    • Program kázaní-LH
    • Kontakty
  • Videá
    • Archív -kázne MP3
  • Modlitebňa
    • Otvorenie
    • Ako budujeme (foto)

Zdravie – SÉZAM

Posted on 11. apríla 2016 by Eva Posted in Zdravie

S é z a m  obsahuje kvalitné bielkoviny, esenciálne mastné kyseliny, vitamín E, stopové prvky a vlákninu.  Pre ľudskú  výživu je však cenný predovšetkým pre významný obsah vápnika. Aby sme ho však dokázali využiť, musí byť zomletý alebo rozmixovaný do krémovitej konzistencie ( tahiny).

Dve lyžice mletého sézamového semienka poskytnú telu toľko vápnika, ako šálka kravského mlieka. Sézam môžeme konzumovať denne vo forme jemne pomletej posýpky, krému alebo sézamového mlieka, ktoré si doma veľmi jednoducho pripravíte – rozmixovaním mletého sézamu s vodou alebo s tahini.

A teraz už sľúbeny recept chalvy.

C h  a  l  v  a  – je pomerne zdravá cukrovinka, ktorú od dávna jedia s obľubou v Izraeli i v celom Oriente.  V rôznych prevedeniach sa vyrába tiež v zemiach  v okolí Stredozemného  a  Čierneho mora,  cez rusky hovoriace zeme až po Indiu. Podľa lokality sa mení receptura a tiež aj základné suroviny na jej výrobu.

Spotreba: 20 poliev.lyžíc sézamového semienka, 4 poliev. lyžice hrozienkok, 3 poliev.lyžice medu, 1 poliev.lyžica vanilkového cukru a štipka soli.

Postup:  Sézam nasucho opečieme a v kávomlynčeku zomelieme na jemný prášok.  Suché hrozienka tiež vložíme do mlynčeka a v niekoľkých cykloch ( spustiť – zastaviť ) ich nahrubo rozmixujeme. Spojime ich s namletým sézamom, pridáme med, vanilku a štipku soli.  Pomocou tvrdej plastovej stierky vzniknutú hmotu roztiahneme a sformujeme na doske ( na papieri  na pečenie) na hrubku asi 1-1,5 cm. Chalvu nechame dobre  vychladnúť a potom ju krájame ostrým nožom – skôr tlakom ako ťahom.   Z  hmoty je tiež možné urobiť  guličky alebo valčeky. Chalvu môžeme použiť i  na ochutenie obilnej kaše, namiesto drobeničky nastrúhať na ovocný koláč , ako súčasť sladkých pomazánok – alebo proste len tak zobkať ako cukrovinku v rámci raňajok, či obeda.

Zdroj: Roman Uhrin – 77 inspirací pro zdravý život, str. 172-173

Počet zhliadnutí: 277

VN:F [1.9.22_1171]
please wait...
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
« Pozvánka
Príbeh – V I E R A »

Leave a comment Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Slideshow

0
sdc15370
sdc15582
sdc15915
sdc16429
dsc_0045
sdc13443
7
sdc16181
29092010053

KALENDÁR

február 2019
Ne Po Ut St Št Pi So
« nov    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

Odkazy

  • Ellen Whiteová
  • Pathfinder
  • Hope TV
  • Biblia a ty
  • Zdravie
  • Biblia a zdravie
  • Dobrý pastier.cz

Pages

  • O nás
    • Kto sme
    • Čomu veríme
    • Z histórie
    • Život pod Tatrami
    • Naše aktivity-Foto-galéria
  • Program-informácie
    • Program sobotnej školy
    • Program kázaní-LH
    • Kontakty
  • Videá
    • Archív -kázne MP3
  • Modlitebňa
    • Otvorenie
    • Ako budujeme (foto)

Archives

  • november 2017
  • august 2017
  • júl 2017
  • jún 2017
  • apríl 2017
  • marec 2017
  • január 2017
  • december 2016
  • október 2016
  • september 2016
  • august 2016
  • júl 2016
  • jún 2016
  • máj 2016
  • apríl 2016
  • marec 2016
  • február 2016
  • január 2016
  • december 2015
  • november 2015
  • október 2015
  • január 2015
  • september 2014
  • apríl 2013
  • január 2013
  • december 2012
  • október 2012
  • september 2012
  • jún 2012
  • máj 2012
  • február 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • október 2011
  • september 2011
  • august 2011
  • júl 2011
  • jún 2011
  • máj 2011
  • apríl 2011
  • marec 2011
  • február 2011
  • január 2011
  • október 2010
  • február 2010

Categories

  • Myšlienky (24)
  • Nezaradené (18)
  • Príbehy (32)
  • Veršíky (10)
  • Zborové akcie (2)
  • Zdravie (30)

WordPress

  • Prihlásiť sa
  • WordPress

CyberChimps WordPress Themes

© CASD
Používame cookies, aby sme pre vás zabezpečili ten najlepší zážitok z našich webových stránok. Ak budete pokračovať v prehliadaní týchto stránok, súhlasíte s použitím cookies.RozumiemČítať viac